Sursă foto: freepik.com

Avantajele și provocările muncii remote, după 15 ani de practică

Să pot să muncesc remote, de oriunde, oricând și oricum, a fost unul dintre motivele pentru care am ales în urmă cu mai bine de 17 ani să activez în domeniul online. Perspectiva era simplă: fie că faci parte dintr-o echipă sau că lucrezi la proiectul tău online, domeniul în sine îți oferă posibilitatea de a fi flexibil și de a-ți organiza cum vrei tu programul, spațiul și taskurile.

Cu timpul, pe lângă munca de la birou pe care o știe toată lumea, am încercat mai multe tipologii de muncă remote: de acasă, de la cafeneaua preferată, din alt oraș, de la țară sau chiar de pe o insulă tropicală. În toate aceste încercări, am ajuns la câteva concluzii pe care le voi prezenta mai jos.

 

Avantajele muncii remote:

Sursă foto: freepik.com
  1. Flexibilitate

În domeniul marketingului digital, flexibilitatea este un cuvânt pe care îl întâlnești des, iar toți din acest domeniu își doresc acest lucru. Ai putea spune că ea stă tocmai la baza muncii în digital marketing când vine vorba de timp, de skilluri, de cunoștințe și așa mai departe.

  1. Timp câștigat

Faptul că nu mai trebuie în fiecare zi să te trezești cu o oră (sau cu mult) mai devreme ca să te pregătești să ajungi la birou, ci poți să sari direct din patul tău confortabil la „birou”, după ce ți-ai băut cafeaua ta preferată de acasă, este un avantaj major.

  1. Mai puțin stres

Aici intră faptul că nu te mai intersectezi cu traficul din oraș de la orele de vârf (depinde din ce oraș activezi, dar cel puțin la Cluj e la fel ca la București), dar și faptul că nu mai ești în centrul problemelor și agitației de la birou este perfect, sau cel puțin merită experimentat pentru o vreme.

  1. Cheltuieli reduse

Nu te mai deplasezi așa mult, deci nu mai folosești mașina sau transportul în comun la fel de des. Totodată, nici nu mai mănânci în oraș sau comandat, când ai la îndemână mâncarea gătită acasă.

  1. Libertate

Sentimentul de libertate vine din perspectiva că tu îți controlezi ziua și tot ceea ce vei face de-a lungul ei.

  1. Poți să lucrezi de unde vrei

Cu un laptop și cu o conexiune stabilă la internet, poți să transformi orice loc într-un birou de unde să-ți faci treaba liniștit.

  1. Devii un nomad digital

Poți să vizitezi locuri noi, țări noi sau destinații exotice, unde după program poți să te bucuri de noua locație, să mergi la plajă, să descoperi oameni noi, culturi noi, experiențe și multe altele. Iar după un timp poți chiar să mergi mai departe în călătoria ta.

Lista ar putea să continue, însă, ca orice alt lucru, munca remote are și o parte mai puțin pozitivă și aduce unele dezavantaje. Urmează să enumăr mai jos dezavantajele pe care le văd eu în munca remote.

Dezavantajele muncii remote:

Sursă foto: freepik.com
  1. Flexibilitatea nu este nelimitată

Am avut situații când am fost constrâns de deadline-uri, de presiunea din partea oamenilor din echipă, din partea clienților sau de alți factori de la job, când am fost nevoit să fiu online chiar în plus față de program sau în zilele libere.

Faptul că ai flexibilitate în timp ce alții au un program fix de lucru te poate face să ajungi să lucrezi atunci când ceilalți au, în mod normal, timp liber sau să o faci chiar noaptea, atunci când e nevoie să-ți realizezi urgent taskurile.

  1. Disciplina este totul

Dacă nu ai disciplină în ceea ce faci, riști să-ți creezi mai mult rău prin faptul că lucrezi de acasă. Începând cu faptul că nu-ți respecți un program de muncă (iei multe pauze și ajungi să lucrezi toată ziua), continuând cu faptul că mănânci mai mult, având aproape frigiderul, și până la lipsa de mișcare și sedentarismul, care apare odată cu statul constant în casă.

  1. Același volum și timp de muncă

În cazul meu, lucrez mai mult stând acasă fața de atunci când merg la birou, datorită faptului că nu mai am întreruperi (asta dacă nu sunt copii în zonă) și mă afund în taskuri și proiecte. Asta se întâmplă fie când nu te organizezi bine, fie când îți place domeniul în care lucrezi și astfel găsești tot timpul ceva de făcut în plus.

  1. Intervine un alt tip de stres

Am întâlnit situații în care, din cauza faptului că echipa nu era în același timp împreună, luarea unor decizii sau rezolvarea unor situații-limita a fost mai dificilă și s-a creat multă presiune care a afectat întreaga echipă. Fie că ești la birou sau acasă, taskurile tot trebuie făcute, indiferent că vrei să faci altceva.

  1. Conexiunea cu colegii e deficitară

Faptul că nu mai împarți acelasi spațiu fizic cu colegii de birou este un dezavantaj pe care îl simți mai ales în timp. Începi să vezi că nu mai poți forma relațiile de birou pe care le aveai cândva, sau chiar ajungi să să nu-ți cunoști și înțelegi mai deloc colegii. Teambuilding-urile sau ieșirile ocazionale la cafea sunt evenimente care ajută puțin, dar nu pot determina construirea unui colectiv puternic și bine-închegat.

  1. Lipsa de socializare

În funcție de fiecare dintre noi, munca remote poate să afecteze modul în care interacționăm și socializăm cu oamenii, deoarece întâlnim tot mai rar oameni noi. Prin simplul fapt că te deplasezi până la birou și te întorci acasă, ajungi să interacționezi cu cei din trafic sau din mijlocul de transport în comun, să simți pulsul orașului și să întărești legătura cu colegii tăi. Dacă nu faci acest lucru, gradul tău de socializare poate fi intens afectat.

  1. Casa devine biroul tău

În funcție de cât de mult spațiu ai acasă și de cum este el compartimentat și amenajat, poți ajunge să lucrezi din același loc unde mănânci sau unde dormi. Dacă reușești să-ți amenajezi o cameră dedicată pentru munca de acasă, atunci poți să faci switch-ul mental dintre programul de muncă și restul zilei.

  1. Să fii nomad digital vine cu o mulțime de provocări

Din experiența mea de 3 luni pe insula „mea” tropicală, am înțeles care sunt plusurile (căldura, soarele, experiențele noi etc.), dar și care sunt dezavantajele.

Diferența de fus orar este o provocare reală. Cu cât lucrezi cu 2-3 sau 4 ore în contratimp față de echipa ta, cu atât efortul tău de a te sincroniza este mai mare și apar diferite probleme.

Se întâmplă să lucrezi dintr-o poziție care pare confortabilă, dar după un timp simți dureri de spate, mâini, picioare și îți dai seama cât îți lipsește scaunul ergonomic de la birou, adaptat după tine și cu care corpul tău s-a obișnuit.

Pe de altă parte, faptul că în jurul tău lumea e în vacanță, iar tu „la birou” face foarte dificilă concentrarea la taskuri față de cum faci asta din biroul tradițional. Când oamenii din jurul tău sunt pe modul de relaxare și tu ești prins în problemele și provocările de la birou, ajungi să fii „captiv in Tenerife”, cum mi-a spus un client într-un meeting prin zoom când a aflat că eu munceam de acolo.

 

Bonus! Munca remote cu copii în preajmă

Sursă foto: freepik.com

Această situație poate fi înțeleasă doar de părinții care au trecut prin ea și care au copii mici acum. Avantajele faptului că ești cu „micuții tăi” mai mult timp este incontestabil, e exact ceea ce mi-am dorit tot timpul.

Însă, în timp se arată dezavantajele. Dacă la birou ai întreruperi ocazionale, cu copiii ai parte de întreruperi tot timpul. O situație minoră nerezolvată devine mai târziu o urgență. Concentrarea devine un lux și începe să-ți fie dor de acele vremuri când erai la birou.

Cu toate acestea, concluzia la care am ajuns este că, la fel ca orice în viață, „ceea ce e prea mult strică”. O combinație între munca de la birou și cea remote, în funcție de fiecare individ în parte, este cea mai potrivită variantă.

Etichete

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construiește-ți o prezență activă în online.
Descarcă ghidul de bune practici pe Facebook pentru antreprenori și poziționează-te ca un expert.