Riscuri și soluții pentru copywriting la nivel de online marketing

Ce reprezintă încălcarea dreptului de autor (copyright infringement)?

Încălcarea drepturilor de autor este utilizarea de materiale protejate prin drepturi de autor (copyright) fără permisiunea titularului de drept. Încălcarea drepturilor de autor înseamnă că drepturile acordate titularului, cum ar fi utilizarea exclusivă a unei opere pentru o anumită perioadă de timp, sunt încălcate de o terță parte.

Muzica și filmele sunt două dintre cele mai cunoscute forme de divertisment care suferă de cantități semnificative de încălcare a drepturilor de autor. Nerespectarea acestora poate conduce la procese îndelungate și costuri foarte mari.

Oricine poate deține un drept de autor asupra operelor pe care le produce. Chiar și prin crearea unei părți a unei opere se naște un drept de autor. Acest drept oferă și asigură o motivație de a construi și de a crea în continuare, iar societatea poate progresa prin utilizarea operelor create.

De obicei, pentru ca un produs să poată fi protejat prin drepturi de autor, acesta trebuie să fie „o creație intelectuală proprie a autorului”, ceea ce în România presupune ca opera creată să fie originală, să poarte amprenta personalității autorului și să aibă o formă ce poate fi percepută de către alții. Spre exemplu, un articol scris de către o persoană care îndeplinește condițiile de protecție este supus drepturilor de autor încă din momentul creației sale, fără ca o înregistrare să fie obligatorie.

Riscuri și soluții

Unul dintre cele mai mare riscuri din mediul online este încălcarea drepturilor de autor. Printre materialele în pericol se află conținutul unui site sau de pozele din acesta, diferite video-uri sau multiple documente care au fost create de către un autor și sunt folosite de către altcineva fără permisiunea titularului de drept. Problema cea mai mare în acest caz este faptul că dreptul de autor furat este expus pe piață, accesul la acesta este nelimitat, iar identificarea încălcării sale este dificilă.

În cazul articolelor, o metodă folosită pentru a preveni încălcările de copyright este utilizarea instrumentelor tehnice care împiedică copierea textului sau a imaginilor de pe pagina site-ului.

Pe de altă parte, pentru a avea o protecție sporită asupra creațiilor/operelor, cea mai bună soluție este înregistrarea acestora la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Prin înregistrarea la ORDA, titularii beneficiază de un drept de prioritate asupra operei/creației, eliberându-se o adeverință care atestă originalitatea lor. Cu ajutorul acesteia, în cazul unui furt de drept de autor, titularul poate dovedi dreptul de originalitate fondat.

Protejarea copyright-ului la nivel internațional se poate face prin înregistrarea acestuia la Oficiul Proprietății Intelectuale de la Benelux. Este un mod util de protejare a dreptului de autor, deoarece poate ajuta la rezolvarea posibilelor dispute referitoare la autenticitatea datei la care documentațiile, pozele, textele sau alte materiale au fost create, dar și la asigurarea originalității creației.

Nu în ultimul rând, o modalitate eficientă de protecție este înregistrarea brand-ului, logo-ului sau a numelui de domeniu la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Dacă este dorită o protecție la nivel european sau internațional, recomandăm înregistrarea acetuia la Oficiul European sau la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale.

Conținutul online (indiferent de forma acestuia) influențează radical succesul business-ului tău. De aceea, în scopul asigurării protecției sale, o colaborare cu o companie cu experiență în proprietatea intelectuală este ideală. Agentia TAS vă poate îndruma spre cele mai bune soluții pentru protejarea copyright-ului aferent site-urilor comerciale prin personalul specializat în domeniul proprietății intelectuale.

 

Surse: Agenția TAS; EUIPO; WIPO; BOPI

Etichete

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *