Sursă foto: freepik.com

Cum poți oferi utilizatorilor o experiență plăcută a reclamelor prin native advertising

Metodele de a transforma publicitatea în rezultate concrete obțin adesea numeroase forme, unele dintre acestea fiind mai discrete și mai greu de identificat la o primă privire. Printre ele se numără și native advertising (publicitatea nativă), despre care vom vorbi azi. Bazându-se pe integrarea naturală în platforma utilizată, acest tip de publicitate reprezintă un mod mai non-intruziv de atingere a grupurilor țintă. Similar conținutului organic, ce este prezent pe platforma aleasă, native advertising se mulează după cerințele și caracteristicile platformei în care apare, pentru a putea comunica cu publicul dorit într-un mod mai direct.

Native advertising soluționează atât nevoile deținătorilor acestor platforme, cât și ale clienților și agențiilor care doresc să ajungă la un public bine conturat. Mulându-se după structura paginilor unde sunt amplasate, aceste reclame nu vor sări în evidență atât de puternic, ci vor fi integrate ca o componentă a paginii.

Reclamele sau elementele alese sunt mereu asimilate atât în formatul platformei cât și în conceptul ei, fiind create tocmai pentru a se potrivi cu platforma și pentru a nu crea o discrepanță majoră. Indiferent de forma acestuia tip de publicitate (filtre speciale, articole, reclame), native advertising are o valoare similară cu cea deținută de o căutare organică, asemănându-se conținutului original al platformei.

Datorită subtilității și caracterului său distinct, native advertising a început să fie utilizat tot mai frecvent, tocmai datorită capacității sale de a se „camufla” și de a acționa ca punct forte a platformelor unde apare.

Sursă foto: freepik.com

Cel mai întâlnit exemplu al acestui tip de publicitate sunt articolele sponsorizate, care apar pe diverse website-uri de știri sau chiar pe pagini dedicate de blog. Anunțurile și reclamele întâlnite frecvent pe platformele de social media fac parte de asemenea din categoria de native advertising, ajutând să transmită mesajul către publicul țintă într-un mod cât mai relevant. Acestea se îmbină în mod natural cu restul conținutului organic ce apare în feed-ul utilizatorului, însă sunt plătite.

După cum am menționat anterior, un alt tip de publicitate nativă îl constituie filtrele special create pentru platforme precum Instagram, Facebook sau TikTok. Atrăgând și captând atenția publicului dorit într-o manieră distinctă, acestea stârnesc curiozitatea în mod natural. Mai mult, fiind relevante platformei și integrându-se în totalitate în aceasta, filtrele sunt o modalitate perfectă pentru a comunica diferit. Ele demonstrează faptul că native advertising nu trebuie să fie limitat la reclame și anunțuri, constituind astfel o modalitate eficientă de interacțiune și conectare cu utilizatorii.

Unul dintre exemplele acestei forme de publicitate nativă este filtrul dedicat serialului animat Sponge Bob de către Nickelodeon, prin care fiecare utilizator era invitat să descopere personajul cu care se identifică. Pentru premiera renumitului serial Stranger Things, Netflix a colaborat cu Spotify pentru a crea diverse playlist-uri care reflectă personalitatea personajelor lor, combinată cu gusturile distincte alte utilizatorilor. Bazate pe preferințele anterioare, playlist-urile au reușit să devină unele dintre cele mai discutate și împărtășite experiențe, deosebindu-se prin stilul unic de a aborda promovarea atât a serialului, cât și a platformei de muzică Spotify.

În sfera platformelor de comunicare precum Twitter, hashtag-urile au devenit o metodă excelentă de a porni un trend și de a încuraja implicarea utilizatorilor. Generând discuții deschise și un word of mouth greu de ignorat, acest tip de native advertising se mulează perfect pe criteriile specifice platformei Twitter.

Sursă foto: freepik.com

Generațiile mai tinere se pot bucura pe TikTok de noi trenduri precum piese special create, dansuri sau mici joculețe, care încurajează comunicarea în legătură cu brandul sau produsul dorit și se disting de clasicele reclame ce pot deveni iritante. Colaborarea cu diverși influenceri este de asemenea o tactică adesea utilizată pentru a putea ajunge la grupurile nișate într-o manieră cât mai caldă și prietenoasă. Pe lângă aceasta, provocările și filtrele create special pentru TikTok au un impact semnificativ, datorită numărului uriaș de utilizatori (aproximativ un miliard) ce interacționează astfel cu acest tip de publicitate.

Sursă foto: freepik.com

În concluzie, publicitatea nativă aplică conceptul de plasare a reclamelor într-un context diferit, organic și la fel de relevant pentru publicul dorit. Integrându-se în platforma în care apare, aceasta are abilitatea de a iniția comunicarea și interacțiunea cu grupurile țintă într-o manieră organică și naturală.

Dacă dorești să descoperi și tu beneficiile acestui tip de publicitate sau să îți crești afacerea utilizând mediul online, noi te așteptăm oricând la o discuție pe paginile noastre de Facebook, Instagram și LinkedIn.

Etichete

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construiește-ți o prezență activă în online.
Descarcă ghidul de bune practici pe Facebook pentru antreprenori și poziționează-te ca un expert.