design grafic
Sursa foto: Echipa Klain

Cum să înveți Design Grafic

Te-ai hotărât că vrei să fii designer grafic, dar nu vrei să începi o facultate în domeniu, poate ai deja un job și nu ai timpul necesar, sau vrei sa fii peste o lună un super-designer? (Spoiler alert: nu funcționează chiar așa).

Designul Grafic este procesul de comunicare vizuală și soluționare a  problemelor prin folosirea tipografiei, fotografiei și ilustrației. Designerii creează și combină simboluri, imagini și text pentru a forma o reprezentare vizuală a unei idei sau a unui mesaj. Designul grafic este aplicat în tot ceea ce este vizual, de la semnele de circulație pe lângă care treci zilnic, până la coperta de album a trupei tale preferate.

Există două componente principale pe care trebuie să le cunoști: principii de design grafic (compoziție, culoare, tipografie) și programe de editare (suita Adobe).

Sursa foto: Echipa Klain

 

Cum să înveți design grafic singur, fără să-ți piezi mințile, prietenii și banii

 

1.Cursuri online

Există mai multe platforme de learning online, printre cele preferate de mine sunt:

  • udemy.com, aici găsești cursuri de 2 ore/20 ore/200 ore, periodic sunt oferte, iar orice curs are un preț unic de 10€,
  • Pe lynda.com și www.skillshare.com ai acces la toate cursurile disponibile pentru un abonament lunar de 26€, respectiv 15$.

Extra tip: nu te uita doar la tutorial, fă tot ceea ce face instructorul tău, practica cimentează cunoștințele cel mai bine.

2.Cărți

Ce-i mai plăcut decât o carte/un kindle în brațe, un fotoliu confortabil și o cească de cafea? (întrebare retorică de setat atmosfera). Cărțile din domeniul design-ului nu se găsesc chiar la orice librărie, plus, sunt scumpe. Online se găsesc ebooks atât free, cât și mult mai ieftine decât varianta lor fizică, de exemplu www.amazon.com, pentru care găsești variantă și de ebook la majoritatea cărților.

Extra tip: există platforme de citit online, ca www.scribd.com, care are o selecție bună de cărți de design, iar abonamentul lunar este de 9 euro (+prima lună este free).

Sursa foto: Echipa Klain

3.Blog-uri

Există o mulțime de blog-uri dedicate subiectului, printre care:

Creează-ți propriul set de blog-uri pe care să le urmărești și când ai 10 minute de așteptat la poștă, folosește-le smart.

4.Podcast-uri

 Cât timp petreci pe drumuri? Către job/scoală/supermarket. În loc să te uiți în gol pe geam sau să claxonezi în traffic mai bine asculți un podcast interesant. Printre preferatele mele sunt: The Honest Designer, The Futur, The Deeply Graphic Design Cast, UI Breakfast.

Sursa foto: Echipa Klain

 

5.Copy cat 

Doar cu scopul de a învăța, reproduce munca altor designeri faimoși/pricepuți, fie că este vorba despre un logo, o ilustrație sau un flyer, vei vedea mai multe detalii decât atunci când arunci o simplă privire, plus că este un exercițiu bun pentru practică.

6.Mentori 

Știai că poți avea atât mentori pe care îi cunoști personal cât și persoane de pe alt continent? Este important să ai o listă de designeri preferați pe care să-i urmărești în online pentru a te motiva, pentru a vedea cum comunică, ce valori au, cum se vând etc.

Extra tip: Un exercițiu util este să te întrebi ce ar face mentorul tău dacă ar fi în situația X.

Sursa foto: Echipa Klain

7.Feedback

Feedback-urile negative nu sunt prea plăcute, dar de acolo ai de învățat, atât timp cât sunt argumentate corespunzător. Nu discuta doar cu persoane din domeniu, clientul tău final este omul căreia îi sunt adresate materialele pe care le creezi.

Sursa foto: Echipa Klain

8.Desenează 

Ideal, design-ul începe în cap, continuă pe hârtie și abia apoi se transpune pe calculator. Majoritatea persoanelor care urmează o carieră în design sunt cele care au avut creionul în mână când au fost copii, care au avut pereții în cameră mâzgăliți și caietele pline cu caricaturile profesorilor. Creativitatea nu apare de nicăieri, așa că ai la însemână mereu un carnețel și desenează regulat, nu există greșit și corect aici.

9.Trends

Fii la curent cu tredurile în materie de culori, fonturi, stiluri, direcții, dar ia-le cu un bob de sare, de asta se numesc trend-uri pentru că se modifică periodic, design-ul clasic este mereu în trend.

Sursa foto: Echipa Klain

10.Plan de bătaie

Ai nevoie de un fel de plan pentru a nu ajunge la supraîncărcare de informație și la burnout. Step by step, propune-ți ce vei învăța săptămâna acesta, luna aceasta. Ai nevoie de timp și cu cât investești mai mult și mai smart, cu atât mai bun vei ajunge. Easy-peasy (încurajare).

Sursa foto: Echipa Klain

11.Networking 

Se spune că designerii grafici sunt introvertiți; dacă este și cazul tău îmi pare rău să-ți spun că trebuie să ieși din casă, să mergi la evenimentele de interes, să cunoști alți designeri cu care să poți discuta. Poate ai norocul meu și îți găsești un mentor cu care să devii și prieten.

12.Don’t stop 

Procesul de învățare este unul continuu. Într-o perioadă limitată poți învăța doar bazele. Designerii de succes sunt cei care sunt pasionați zi de zi și au cunoștințe în afara ariei design-ului: marketing, psihologie, research, copywriting, comunicare, sales etc.

Extra tip: referințele din pop-culture pot fi niște detalii surpinzătoare și totuși familiare în design, deci filmele, arta și muzica întră și ele în procesul de învățare, hooray!

Sursa foto: Echipa Klain

Cariera de Designer Grafic este una satisfăcătoare pentru o persoană creativă, cu tendințe de overthinker, așa că recomand înarmarea cu răbdare, batistuțe, un sac de box și prieteni înțelegători. GO, GO, GO!

 

Etichete

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construiește-ți o prezență activă în online.
Descarcă ghidul de bune practici pe Facebook pentru antreprenori și poziționează-te ca un expert.