Cum a evoluat Instagram de-a lungul timpului
Cu toții știm că cea mai populară rețea de socializare, a trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor. De exemplu, vă mai amintiți prima siglă? Old but gold. Vom arunca în continuare o privire asupra evoluției platformei și a schimbărilor fundamentale care au determinat succesul acesteia.
Așadar, cum a luat naștere Instagram?
După încheierea studiilor la Standford, Kevin Systrom a obținut un loc de muncă la Google ca manager asociat de produs de marketing. Kevin a început Instagramul ca un proiect secundar în timp ce devenea un maestru al programării. Mike Krieger a fost și el student la Stanford, unde s-a concentrat asupra sistemelor simbolice. Aici s-au cunoscut cei doi, iar după multă muncă, experimentări, luni de dezvoltare și testare, a luat naștere Instagram.
Kevin Systrom

Mike Krieger

Dar care au fost cele mai importante momente din istoria platformei? Haideți să le parcurgem în continuare.
- Instagram se lansează pe 6 octombrie 2010. Până în luna decembrie platforma atrage 1 milion de utilizatori. Ca o curiozitate interesantă, printre primele imagini de pe platformă se regăsește o poză cu animalul de companie al lui Kevin.
- În martie 2011, Instagram introduce clasica siglă a aplicației.

- Septembrie 2011: Instagram atinge impresionata cifră de 10 milioane de utilizatori.
- Aprilie 2012: Facebook achiziționează Instagram, care a fost pus la dispoziție pentru smartphone-uri Android. Mark Zuckerberg s-a oferit să cumpere Instagram în aprilie 2012 pentru un miliard de dolari în numerar și acțiuni, spunând că va conduce compania independent după încheierea tranzacției. De la această vânzare, Instagram s-a extins din ce în ce mai mult, dincolo de simpla partajare a imaginilor.
- Iunie 2013: Începe distracția! Instagram lansează videoclipuri.
- Decembrie 2013: Instagram introduce chat-ul. Ne întrebăm, cum a existat fără conversații până atunci?
- Aprilie 2014: Instagram lansează un profil de afaceri ca urmare a popularității postărilor sponsorizate.
- Decembrie 2014: 300 milioane de oameni folosesc Instagram în fiecare lună.
- August 2015: Instagram extinde formatele foto.
- Septembrie 2015: Hello, Boomerang!
- Martie 2016: Feed-ul îți permite să vezi mai întâi postările care te interesează.
- Mai 2016: Instagram primește un aspect nou.

- August 2016: Se lansează Stories. Ne putem aceeași întrebare: cum am rezistat fără ele până atunci?
- Noiembrie 2016: Instagram introduce Live.
- Martie 2017: Stories primește o actualizare – se pot adăuga etichetele de locație și hashtags.
- Mai 2017: Apar efectele AR.
- Iunie 2018: Se lansează IGTV și muzica în Stories. Un miliard de oameni folosesc Instagram în fiecare lună.
- August 2018: Adăugarea de link-uri către Instagram Stories devine acum posibilă.
- Martie 2019: Apare shopping-ul pe Instagram.
- Decembrie 2019: Instagram anunță noi instrumente împotriva hărțuirii și ia măsuri pentru combaterea acesteia la nivelul aplicației.
- Ianuarie 2020: Profilurile de afaceri Instagram au acum acces la o căsuță de e-mail separată. Companiile pot acum sorta mesajele directe în căsuțe de e-mail cu prioritate scăzută și înaltă pentru a face comunicarea mai eficientă.
- August 2020: Abia acum apar mult iubitele Reels. Mulțumim Tiktok pentru idee!
- Noiembrie 2020: Să faci cumpărături nu a fost niciodată mai ușor! Reclamele Instagram permit acum utilizatorilor să vadă descrierile produselor, prețurile și chiar să facă achiziții prin intermediul etichetelor.

În acest context, nu este o exagerare să spunem că Instagram este un centru de comerț social, aplicația generând 20 de miliarde de dolari în venituri din reclame în anul 2019. Potrivit unui sondaj la care au participat 3.500 de agenți de marketing, influenceri și consumatori din Marea Britanie, SUA și Germania, Instagram este al doilea canal favorit al marketerilor pentru colaborări. Dintre aceștia, 55% au preferat Instagram, 58% YouTube, 35% TikTok și 29% publicitatea TV. De asemenea, mulți specialiști în marketing consideră că Instagram este cel mai bun canal de marketing pentru rentabilitatea investiției în campaniile cu influenceri.
Așadar, Instagram nu dă semne de încetinire, devenind un instrument tot mai bun și mai creativ pe zi ce trece. Voi ce părere aveți despre Instagram? Este acesta un instrument indispensabil pentru marketeri?
Pentru o evoluție în detaliu, puteți viziona videoclipul: