Sursă foto: freepik.com

România face tranziția către politica de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”

Contextul în care România se aliniază trendului european, are la bază rezultatele obținute în urma aplicării chestionarului „Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor .ro” și prevede, începând cu 1 martie 2018, introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro.

Cei care dețin domenii .ro, pot să achite contravaloarea acestui serviciu pentru o perioada dorită, cu condiția ca aceasta să se încadreze în intervalul de minim 1 an și maxim 10 ani. În cazul registranților acreditați ROTLD (Romania Top Level Domain), costul stabilit de registrul de domenii este de 6 euro/an, fără TVA, iar în cazul vânzării directe pe site-ul www.rotld.ro, costul este de 12 euro/an + TVA – tarif practicat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București).

Vechea taxă de înregistrare trebuia să acopere o perioadă de minim 5 ani de mentenanță, iar data la care expiră domeniile a fost calculată și stabilită în funcție de acest aspect. În cazul domeniilor înregistrate înainte de data de 1 martie 2013, se acordă o perioadă de 3 luni de grație pentru plata serviciului, deci prima dată la care domeniile vor expira, va fi 1 iunie 2018.

Cazurile particulare, în cadrul cărora există un transfer al dreptului de folosință, vor avea drept dată de începere a calculului, pe aceea a transferului. Astfel că, pentru un domeniu înregistrat în anul 2014 și transferat în anul 2016, domeniul nu va expira anul viitor, ci în 2021.

Mențiunea cu privire la datele de expirare anterioare zilei de 1 iunie 2016, este că acestea se distribuie pe o perioada de 6 luni, între 1 iunie 2018 și 30 noiembrie 2018. Lunile calendaristice ale înregistrării sau transferului vor fi grupate câte două și corelate cu una dintre cele 6 luni, cu mențiunea că ziua se preia, după cum urmează:

  • ianuarie – februarie: iunie;
  • martie – aprilie: iulie;
  • mai – iunie: august;
  • iulie – august: septembrie;
  • septembrie – octombrie: octombrie;
  • noiembrie – decembrie: noiembrie.

Această măsură a fost luată în conformitate cu posibilitatea de reînnoire a domeniului .ro, în cazul în care deținătorul dorește acest lucru.

După cum am precizat și la începutul articolului, alinierea la practicile europene este unul dintre argumentele logice care stă la baza introducerii acestui serviciu și în România – ultima țară care nu introdusese un tarif de mentenanță anuală. Alte considerente fundamentale luării acestei decizii sunt:

  • Respectarea practicilor recomandate de The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) – entitatea responsabilă de coordonarea și mentenanța procedurilor de reglementare a practicilor pe Internet la nivel mondial;
  • Menținerea unor fonduri necesare stabilirii dimensiunilor infrastucturii IT;
  • Creșterea securității și a siguranței în funcționare;
  • Crearea unui avantaj prin care numele domeniilor .ro înregistrate cu mai bine de două decenii în urmă și care nu mai sunt folosite în prezent, să poată fi deblocate;
  • Costurile serviciilor de înregistrare și mentenanță vor asigura stabilitatea și securitatea serviciului RoTLD.

Un tool util, care poate fi folosit oricând pentru a afla data la care expiră un domeniu, este reprezentat de website-ul: www.rotld.ro/whois.

Etichete

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Construiește-ți o prezență activă în online.
Descarcă ghidul de bune practici pe Facebook pentru antreprenori și poziționează-te ca un expert.