1 martie a anului în curs a fost marcat de schimbarea serviciilor de mentenanță pentru domeniile .ro. Astfel, după cum am menționat într-un articol anterior, începând cu această dată, ele vor trebui înregistrate și reînnoite pe o perioadă limitată de timp, cuprinsă între 1 și 10 ani. Costul anual este de 6 euro/an fără TVA în cazul registranților acreditați RoTLD și 12 euro/an fără TVA, în cazul vânzării directe prin site-ul RoTLD.
Această modificare aduce cu sine o serie de întrebări cu privire la menținerea și actualizarea domeniilor .ro, precum:
Care este data de expirare a unui domeniu?
Un domeniu înregistrat înainte de 1 martie 2018 are o valabilitate de 5 ani, conform principiului anterior prin care taxa de înregistrare trebuia să acopere minim 5 ani de mentenanță. RoTLD dispune de un calculator online, care simulează data de expirare și statusul fiecărui website. Iată cum arată acestea în cazul website-ului klain.ro.
Nume domeniu: klain.ro
Data înregistrării: 2008-11-18
Data expirării: 2018-11-18
Status: OK (domeniul este activ, nu este suspendat sau expirat)
În cazul în care domeniul nu este reînnoit înainte de data expirării sale, el intră în statusul de pending delete pentru o perioadă de 3 luni. În tot acest timp, el nu este pierdut sau șters, dar nu poate fi accesat decât în cazul în care este reactivat pentru cel puțin un an.
O excepție de la această regulă se aplică în cazul domeniilor înregistrate înainte de data de 1 martie 2013, ele intrând într-o perioadă de grație pentru plata serviciului de 3 luni. Astfel, ele vor avea statusul de pending delete doar din data de 1 iunie 2018, iar deținătorii acestora au la dispoziție încă 3 luni de zile pentru achitarea taxelor.
În cazul în care există un transfer al dreptului de folosință înainte de 1 martie 2018, data de începere a calculului va fi cea a transferului. Spre exemplu, un domeniu înregistrat în 2013 și transferat în 2017, va expira doar în anul 2022.
Care sunt modalitățile de achitare a taxei anuale?
Plata se face direct la furnizorul domeniului sau la Registrar-ul la care a fost mutat domeniul. Orice transfer al domeniului între Registrar se poate realiza prin obținerea unei chei de transfer prin contul de client personal de pe RoTLD. Indiferent de ce Registrar are deținătorul un domeniu, acest cont este permanent disponibil.
Modalitatea recomandată de realizare a plății este cea online, deoarece serviciile se activează și reactivează (în cazul depășirii datei de expirare) în mod automat. Factura care dovedește achitarea taxei este trimisă prin email de către furnizor.
O altă directivă prin care se urmărește alinierea la practicile europene este reprezentată de ștergerea domeniului în cazul neactivării sale în cel mult 32 de zile.
Cum se înregistrează un nou domeniu .ro?
Cererea de întregistrare poate fi trimisă utilizând formularul disponibil pe website-ul RoTLD, iar activarea domeniului se face doar după confirmarea plății de către bancă. În urma activării, factura fiscală se transmite în format electronic.
Care este procedura transferului dreptului de folosință al unui domeniu .ro?
Transferul dreptului de utilizare marchează schimbarea deținătorului domeniului .ro. Costul acestuia este echivalent cu reînnoirea domeniului pe o perioadă de un an, adică 12 euro + TVA. În urma parcurgerii procedurii se realizează resetarea datei de expirare a domeniului în cauză, iar perioada de mentenanță începe odată cu încheierea transferului.
Acest proces cuprinde patru pași:
- Transmiterea cheii de autorizare viitorului deținător de către actualul deținător.
- Completarea formularului online de către viitorul deținător și trimiterea comenzii.
- Completarea și trimiterea unei cereri standard de către actualul deținător sau reprezentantul său legal și procesarea ei de către RoTLD.
- Trimiterea facturii și confirmarea plății de către bancă.
Sursă foto: www.shutterstock.com