Te-ai hotărât că vrei să fii designer grafic, dar nu vrei să începi o facultate în domeniu, poate ai deja un job și nu ai timpul necesar, sau vrei sa fii peste o lună un super-designer? (Spoiler alert: nu funcționează chiar așa).
Designul Grafic este procesul de comunicare vizuală și soluționare a problemelor prin folosirea tipografiei, fotografiei și ilustrației. Designerii creează și combină simboluri, imagini și text pentru a forma o reprezentare vizuală a unei idei sau a unui mesaj. Designul grafic este aplicat în tot ceea ce este vizual, de la semnele de circulație pe lângă care treci zilnic, până la coperta de album a trupei tale preferate.
Există două componente principale pe care trebuie să le cunoști: principii de design grafic (compoziție, culoare, tipografie) și programe de editare (suita Adobe).
Cum să înveți design grafic singur, fără să-ți piezi mințile, prietenii și banii
1.Cursuri online
Există mai multe platforme de learning online, printre cele preferate de mine sunt:
- udemy.com, aici găsești cursuri de 2 ore/20 ore/200 ore, periodic sunt oferte, iar orice curs are un preț unic de 10€,
- Pe lynda.com și www.skillshare.com ai acces la toate cursurile disponibile pentru un abonament lunar de 26€, respectiv 15$.
Extra tip: nu te uita doar la tutorial, fă tot ceea ce face instructorul tău, practica cimentează cunoștințele cel mai bine.
2.Cărți
Ce-i mai plăcut decât o carte/un kindle în brațe, un fotoliu confortabil și o cească de cafea? (întrebare retorică de setat atmosfera). Cărțile din domeniul design-ului nu se găsesc chiar la orice librărie, plus, sunt scumpe. Online se găsesc ebooks atât free, cât și mult mai ieftine decât varianta lor fizică, de exemplu www.amazon.com, pentru care găsești variantă și de ebook la majoritatea cărților.
Extra tip: există platforme de citit online, ca www.scribd.com, care are o selecție bună de cărți de design, iar abonamentul lunar este de 9 euro (+prima lună este free).
3.Blog-uri
Există o mulțime de blog-uri dedicate subiectului, printre care:
Creează-ți propriul set de blog-uri pe care să le urmărești și când ai 10 minute de așteptat la poștă, folosește-le smart.
4.Podcast-uri
Cât timp petreci pe drumuri? Către job/scoală/supermarket. În loc să te uiți în gol pe geam sau să claxonezi în traffic mai bine asculți un podcast interesant. Printre preferatele mele sunt: The Honest Designer, The Futur, The Deeply Graphic Design Cast, UI Breakfast.
5.Copy cat
Doar cu scopul de a învăța, reproduce munca altor designeri faimoși/pricepuți, fie că este vorba despre un logo, o ilustrație sau un flyer, vei vedea mai multe detalii decât atunci când arunci o simplă privire, plus că este un exercițiu bun pentru practică.
6.Mentori
Știai că poți avea atât mentori pe care îi cunoști personal cât și persoane de pe alt continent? Este important să ai o listă de designeri preferați pe care să-i urmărești în online pentru a te motiva, pentru a vedea cum comunică, ce valori au, cum se vând etc.
Extra tip: Un exercițiu util este să te întrebi ce ar face mentorul tău dacă ar fi în situația X.
7.Feedback
Feedback-urile negative nu sunt prea plăcute, dar de acolo ai de învățat, atât timp cât sunt argumentate corespunzător. Nu discuta doar cu persoane din domeniu, clientul tău final este omul căreia îi sunt adresate materialele pe care le creezi.
8.Desenează
Ideal, design-ul începe în cap, continuă pe hârtie și abia apoi se transpune pe calculator. Majoritatea persoanelor care urmează o carieră în design sunt cele care au avut creionul în mână când au fost copii, care au avut pereții în cameră mâzgăliți și caietele pline cu caricaturile profesorilor. Creativitatea nu apare de nicăieri, așa că ai la însemână mereu un carnețel și desenează regulat, nu există greșit și corect aici.
9.Trends
Fii la curent cu tredurile în materie de culori, fonturi, stiluri, direcții, dar ia-le cu un bob de sare, de asta se numesc trend-uri pentru că se modifică periodic, design-ul clasic este mereu în trend.
10.Plan de bătaie
Ai nevoie de un fel de plan pentru a nu ajunge la supraîncărcare de informație și la burnout. Step by step, propune-ți ce vei învăța săptămâna acesta, luna aceasta. Ai nevoie de timp și cu cât investești mai mult și mai smart, cu atât mai bun vei ajunge. Easy-peasy (încurajare).
11.Networking
Se spune că designerii grafici sunt introvertiți; dacă este și cazul tău îmi pare rău să-ți spun că trebuie să ieși din casă, să mergi la evenimentele de interes, să cunoști alți designeri cu care să poți discuta. Poate ai norocul meu și îți găsești un mentor cu care să devii și prieten.
12.Don’t stop
Procesul de învățare este unul continuu. Într-o perioadă limitată poți învăța doar bazele. Designerii de succes sunt cei care sunt pasionați zi de zi și au cunoștințe în afara ariei design-ului: marketing, psihologie, research, copywriting, comunicare, sales etc.
Extra tip: referințele din pop-culture pot fi niște detalii surpinzătoare și totuși familiare în design, deci filmele, arta și muzica întră și ele în procesul de învățare, hooray!
Cariera de Designer Grafic este una satisfăcătoare pentru o persoană creativă, cu tendințe de overthinker, așa că recomand înarmarea cu răbdare, batistuțe, un sac de box și prieteni înțelegători. GO, GO, GO!
2 răspunsuri
Bună. Foarte interesant, și chiar îmi plac simbolurile folosite.
ma bucur ca exista oameni pasionati ca tine de la care poti fi inspirat. Stima!